Denizci Soru & Cevap (www.denizcisorucevap.com) Sitesine Hoş Geldiniz! Hemen üye olup paylaşıma başlayabilirsiniz.

0 oy
772
Denizcilik Eğitimi kategorisinde Bilgin Denizci
merhabalar efendi kaptan vardiya/makine zabitlerinin teoride uzakyola geçişleri mümkün ama pratikte zor diyorsunuz ve fakültelilere öncelik veriyorlar diyorsunuz. Peki bu insanlar uzakyola geçince o kadar emek boşuna mı ? O zaman tüdevi de eleştirin onlarda fakülte mezunu değil ? Yani bu hayatta hep 4 yıllıklar mı kazanıyor ? İki yıllık veya denizcilik lisesi mezunu maddi durumu olmayan kişiler uzakyolu alınca fakülteliler neden yan gözle bakıyorlar ?  

edit: 4 yıllık makine mühendisliği okumaktayım.

1 cevap

0 oy
Bilgin Denizci
Şirketler çoğunlukla fakülte mezunlarına öncelik veriyorlar. Geçiş işi zorlaştırıldı ve çok yakın zamanda kaldırılması gündemde. Zaten en son yönetmelik ile 3000gt Kaptan ve Baş Çarkçı'dan Uzakyol'a geçişleri kaldırıldı.

Tüdev dönemi apayrı idi. O zamanlar Türkiye'de 3, KKTC'de 1 Denizcilik eğitimi veren fakülte mevcuttu. Mezun sayısı yetersiz olduğu için Ekol ve Tüdev gibi MEB'e bağlı kurslara yetkiler verildi. Günümüzde ise yetkileri kaldırıldı, Tüdev ise Piri Reis Üniversitesi oldu.

İki yıllık MYO'ya giren bir aday veya Meslek lisesine giden bir aday zaten peşin peşin Uzakyol ehliyeti alamayacağının bilincinde olarak giriyor. Bu yüzden de ortada bir haksızlık söz konusu değil.

Maddi durumla zaten alakası olmayan bir durum, Piri Reis ve Girne Üniversitesi dışındaki tüm bilinirliği olan okullar devlet okulu ve parasız eğitim verilmekte. Az puan alan adam da kendini zorlayacak iyi puan almaya bakacak sistemden dolayı.

Makine mühendisliğinden de Uzakyol Vardiya Mühendisliği'ne geçiş kişisel kanaatimce kaldırılmalı, Denizcilik örf adeti olmayan okuldan mezun bir zabit gemide hem bunun zorluğunu yaşar, hem de üniversite puanı nedeniyle tercihlerine hakkıyla giren Denizcilik Fakültesi Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği'nden mezun olacak aday ile aynı statüde çalışması pek anlamlı gelmiyor.
Miço
Görkem abi gemi makineleri işletme müh. okuyan arkadaşlarla konuştuğumda onlarda uzakyol stajına ilk çıktıklarında çok zorlandıklarını söylüyorlar.Senede 20-25 civarı makine mühendisi uzakyol vardiya mühendisi ya oluyor ya olmuyor. Çünkü denizcilik zor ve yıpratıcı bir iş.Gemi makineleri işletme müh okuyan arkadaşların eğitimlerini anlamsızlaştıracak kadar çok makine mühendisi uzakyol vardiya mühendisi olmuyor.Ytü de okuyan arkadaşlarla bu konudan konuşunca haberdar olmadıklarını öğrendim1-2 ay önce kısaca çok fazla makine mühendisi intibak eğitimi ve 12 aylık zorunlu staj ile uzakyol vardiya mühendisi olmuyor.Şu aşamada gemi makineleri işletme müh okumayı anlamsızlaştıracak bir makineden uzakyol vardiya mühe geçiş yok.Tabi bu konuyu siz daha iyi bilirsiniz.Benim %50 piri reis gemi makineleri işletme mühe puanım yetiyordu ancak durumum yoktu ödeyecek.Dolayısı ile makine müh okuyorum.
Hoş geldiniz, denizcisorucevap.com Sitemizde Denizcilik ve Denizcilik Eğitimi konularında sorularınıza yanıt bulacaksınız.

3.0k soru

3.2k cevap

2.2k yorum

5.2k üye

21 Online
0 Uye ve 21 Ziyaretci
Bugunku Ziyaretler : 3777
Dunku Ziyaretler : 15083
Tum Ziyaretciler : 18296574
...