Tersane süresi eğer 30 günü aşmayacak şekilde ise sayılır, ancak 30 günü aşan durumlarda sayılmamaktadır.
Staj kabulü yine okul tarafından yapıldığı için her okulun farklı staj yönetmelikleri olabilir. Okulunuzdan aldığınız staj defterindeki yönetmeliği incelemenizi tavsiye ederim.
Örnek olarak KTÜ staj yönetmeliklerinde aşağıdaki maddeye yer verilmiştir.
Staj esnasında geminin seyre çıkması esastır ve geminin tersanede bulunması durumunda tersane periyodunun 30 günü aşmaması gerekir.
İTÜ staj yönetmeliğinde de aşağıdaki madde mevcuttur.
90 günlük gemi stajlarının yapılması sırasında staj yapılan gemi, ülkemiz tersanelerinden birine girerse, tersanede geçecek sürenin yalnızca 30 günü; 180 günlük gemi stajlarının yapılması sırasında staj yapılan gemi, ülkemiz tersanelerinden birine girerse, tersanede geçecek sürenin yalnızca 60 günü staj süresinden sayılır. Ülkemiz sularında tersaneye girmeden yapılan uzun süreli gemi onarım ve bakımları ile boş beklemelerde geçecek süreler de yukarıdaki esaslar çerçevesinde değerlendirilir. Yabancı sularda tersane ve bekleme sürelerinin tamamı zamandan sayılır.
Ayrıca hizmet sayılırken Polis pasaport şubeden alınan gemi adamı giriş çıkış kayıtlarında bu tarihlerde eğer ülkemizde iseniz giriş-çıkış hareketi olmayacak ve Liman Başkanlığı tarafından değerlendirme dışı tutulabilecektir.