Denizci Soru & Cevap (www.denizcisorucevap.com) Sitesine Hoş Geldiniz! Hemen üye olup paylaşıma başlayabilirsiniz.

0 oy
814
Denizcilik Eğitimi kategorisinde Usta Denizci
Bölümden mühendis çıkmadığı aşikar, bölüm derslerinin yarısından fazlası sözel dersler, çok az hesaplama var, hatta bu hesaplamalar bile gemide zaten kullanılmıyor. Öğrenciye mühendislik dersleri vermenin ve bölüme mühendislik demenin ne anlamı var? Halen anlamış değilim, mühendis olmayacaksak, niye bölümün adı mühendislik?

2 Cevap

0 oy
Bilgin Denizci
valla güverteyi bilmem de gemi makine hakkediyor.
+1 oy
Bilgin Denizci

Ya sen farklı programa bakıyorsun ya da bölümler hakkında gerçekten bir fikrin yok....

Güverte için Dersler;

Fizik I
Vektörler,statik,dinamik,iş,enerji,güç,momentum, dönme hareketi harmoni hareket,hidrostatik, hidrodinamik, ısı ve sıcaklık,ısı transferi,dalga hareketi,ses ve akışkanlar Mekaniği. Kinematik ve dinamik, termodinamik, uygun gazların muhafaza edilmesi.

Fizik II (Elektrik)
Elektrik; elektrik alan ve potansiyel kondansatörler  ve dielektrik. Akım ve direnç; DC devreler, mıknatıstık; elektromanyetik indüksiyon, A.C devreler. Maksimum güç teoremi. Yıldız ve üçgen dönüşümleri, gerilim ve devre elemanlarının karmaşık ifadesi, tek ve üç fazlı sistemlerde güç ifadeleri elektromanyetik dalgalar. Işık ve fiziksel optikler. Elektromekanik aygıtlar. AVOmeter.

Matematik I
Limit ve süreklilik. Türev ve türev kuralları, yüksek derece türevler, zincir kuralı. İlişkili değişim hızı. Roll ve ortalama değer teoremleri. Kritik nokta, asimptot tayini ve eğri çizimi. İnegral hesap: İntegralin geometri ve bilimdeki uygulamaları. L’Hospital kuralı. Liner cebir; matrisler,     determinantlar, liner denklem sistemlerinin çözümleri.

Matematik II
Sonsuz seriler, Geometrik seriler, Kuvvet serileri, Toylor serileri, Parametrik denklemler, Kutupsal koordinatlar, Vektör değerli fonksiyonlar, çok değişkenli fonksiyonların limiti, kısmi türevi, zincir kuralı, kritik değerler küresel ve yerelekstrem. Katlı integraller ve uygulamaları. Üçlü integral, silindirik ve küresel koordinat sistemleri.

Matematik III
Düzlem trigonometrinin tekrar. Trigonometrik fonksiyonlar. Dönüşüm ve ters dönüşüm formülleri. Sinüs ve kosinüs teoremleri. Logaritma’nın tekrarı, trigonometrik fonksiyonların logaritmaları. Küresel geometrinin ilkeleri. Dünya üzerinde koordinat sistemi. Bir açının haversine fonksiyonu. Küresel açı, küresel üçgen, küresel üçgenler ile ilgili formüller. Küresel üçgenler ile ilgili teoremler. Napier kuralları. Küresel dik üçgenler ve çeyrek daire üçgenleri. Denizcilik uygulamaları.

Deniz Elektroniği
Yarı iletkenler teorisi, diyotlar, diyot devreleri. Transistorler, transistorlu devrelerin çözümlenmesi, transistorlu yükselteçler. Alan etkili tranzistorlar.Geri beslemeli yükselteçler ve osilatörler. Güç yükselticileri. Multivibratörler. Modülasyon. Antenlerin özellikleri, elektromagnetik dalgaların özellikleri ve yayılma. Anten tipleri ve özellikleri.

Gemi İnşa I
Gemilerin boyutları, çeşitli gemi formları, general corgo tanker, dömeci, obo, konteyner, ro/ro ve yolcu gemilerinin tipleri ve konstrüksiyon özellikleri, gemi genel aranjman planları, ambarlar, makine dairesi, baş ve kıç pik tankları, dabılbotum tanklar, ambar ağızları, su geçirmez perdeler, sıvı yük tankları, postalar, bayraklar, kemereler, öksüz kemereler, borda saçları, tank toplar, stringerler, stifnerler, bodoslamalar, kasaralar, üst yapılar, sintineler, top side tanklar, ambar kapakları, loçalar, babalar, boru devreleri, baş ve kıç dikmeler, pervaneler, saft tüneli, pervane şaftı,fribord, draft markaları, gemi inşa emniyet belgesi, kontroller.

Gemi Dengesi
Gemilerin boyutları, boyutlar arası ilişkiler, gemilerin tonajları, kuvvetler ve momentler, ağırlık merkezi, yoğunluk ve özgül ağırlık, yüzme kanunları, enine denge, doğrultucu kol GZ, çeşitli denge durumları, enine hareket merkezi, stiff ve tender gemiler, önerilen GM yükseklikleri, negatif GM- den kaçınma, serbest sıvıların dengeye etkisi, stabilite eğrileri, boyuna denge, trim, boyuna dengenin günümüz denizciliğinde kullanılması, tahıl yüklemesi, tahılın doğurduğu yatırıcı momentler, statik stabilite diyagramı, simpson metodunun alan hesaplanmasında kullanılması, gemi mukavemeti, statik kuvvetler, dinamik kuvvetler, gerilme, kesme kuvveti, eğilme momenti, Bonjean eğrileri, Murray metodu, draft sörvey.

Gemi Dengesi II
Gemi alan ve hacim hesapları, su yoğunluğunun drafta etkisi, serbest sıvıların dengesye etkisi, büyük yatma açılarında denge, stabilite dataları, trim ve meyil dinamik stabilite, yalpa periyodu ile GM hesaplanması, meyil tecrübeleri, 100 m küçük yolcu ve yük gemileri için denge tavsiyeleri, hububat taşıyacak gemilerin denge kuralları, gemilerin çeşitli hareketleri, yalpa, baş-kıç ve titreşim, havuzlama ve karaya oturma da denge, kesme kuvveti, eğilme momenti, burulma gerilmesi, hasarlanmada denge, su dolan bölümler, su almada enine denge, su almada boyuna denge, draft sörvey.

Gemi Makineleri I
Gemi sevkine ilişkin temel tanımlar. Gemilerde kullanılan makinelerin türleri ve görevleri. Dizel, sitim türbini, pistonlu sitim, gaz türbini makine sistemleri ve nükleer enerji ile gemi sevkinin ilkeleri, genel karşılaştırmalar. Dizel motorlarının türleri ve kullanım yerleri. İçten yanmalı motor ilkeleri, dizel motorlarının parçaları ve dizel motor sistemleri: Hava, egzoz, ilk hareket, soğutma, yağlama ve yakıt sistemleri. Dizel motorlarında güç ve devir kontrolü.Gemi kazanları hakkında genel bilgi ve sitim güç sistemleri. 

Gemi Makineleri II
Ana makine, dizel motorlar, stimli türbinler pervane ve şaft, köprü üstü kontrol, yardımcı makineler, kazanlar, tatlı su üretim sistemleri, pompalar, dümen motorları, jeneratörler, alternatörler, soğutma, klima ve havalandırma, dengeleyiciler, sintine separötörleri ve filtreleri, arıtma sistemleri, çöp öğütücüler, güverte makineleri, hidrolik sistemler, yakıt sarfiyatı.

Usta Denizci
Keşke sözelleri de yazsaydınız.
Bilgin Denizci
mühendislik olması için gereken dersler fazlasıyla var,
sözel dediğin ders hangisi? Navigasyon (Seyir) yine hesaba dayalı, Meteoroloji neredeyse meteroloji mühendisi kadar ders alıyorsun.
Bir tek Denizde Güvenlik, Vardiya Standartları, Deniz Hukuku, Denizcilik İngilizcesi ve Haberleşme, Liman ve Terminaller, Gemi Elleçleme ve Manevrası var.
Bilgin Denizci
Türk Dil Kurumu'na göre mühendis, İnsanların her türlü ihtiyacını karşılamaya dayalı çeşitli yapılar yol, köprü, bina, peyzaj, çevre gibi şehircilik ve imar dışı alanların ilkeleri, bayındırlık; tarım, beslenme gibi gıda; fizik, kimya, biyoloji, elektrik, elektronik gibi fen; uçak, gemi, otomobil, motor, iş makineleri gibi teknik ve sosyal alanlarda uzmanlaşmış, belli bir eğitim görmüş kimsedir. Modern anlamda mühendis, bilim insanlarının ürettiği teorik bilgiyi tekniker ve teknisyenlerin uygulayabileceği pratik bilgiye dönüştüren kişidir.
Hoş geldiniz, denizcisorucevap.com Sitemizde Denizcilik ve Denizcilik Eğitimi konularında sorularınıza yanıt bulacaksınız.

3.0k soru

3.2k cevap

2.2k yorum

5.2k üye

12 Online
0 Uye ve 12 Ziyaretci
Bugunku Ziyaretler : 1450
Dunku Ziyaretler : 3311
Tum Ziyaretciler : 18229872
...