Denizci Soru & Cevap (www.denizcisorucevap.com) Sitesine Hoş Geldiniz! Hemen üye olup paylaşıma başlayabilirsiniz.

+2 oy
2.3k
Denizcilik Genel kategorisinde Acemi Denizci
Merhaba. Ben Ordu Üniversitesinde Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği okumak istiyorum. Fakat kafamda çok soru işareti var... Bu bölümü istememdeki en temel neden denize aşık biri olmam. Diğer etkenler ise iş olanakları ve maaşının iyi olması. Benim merak ettiğim bu bölümden mezun olan herkesin gemi kaptanı olması şart mı? Eğer bi' denizci ile evlenmeyeceksem, bir kadın olarak bunu yapmam çok zor maalesef. Denizcilik şirketlerinin işletme bölümünde mühendislik veyahut bi' denizcilik meslek lisesinde öğretmenlik yapabilir miyim ? Ya da devletin herhangi başka bir dalında. Onun dışında mesela mülakattan ve beden yeterlilik bölümünde elenmekten çok korkuyorum. Yüzme bilmiyorum mesela. Sonradan mı öğretiyorlar yoksa direkt eleniyor mu bilmeyenler ? Ve beden yeterlilikte şınav mekik yapsak bile takla atamıyorsak geçersiz mi sayılıyor ? Ne ön ne arka takla açamıyorum çünkü. ( : Boy kiloda sıkıntı yok fakat bu detaylar umudumu köreltiyor... Bu arada bi' arkadaş Fatsa Deniz Bilimleri Fakültesi'nin kendine ait bi' yurdu olduğunu söylemişti. Yurt özel mi yoksa devlete mi bağlı ? Ücret ödeyecek miyiz yani ? Bi'de mesela sınıfta tek kız olma olasılığım var. En fazla 2-3 kız oluyormuş sanırım. Kazanırsam falan, umarım tek kalmam inşallah. Bir bayan olarak çok mu zor bu bölümü okumak gerçekten ? Ben sadece gerçekten denize ve denizcilik üniformasına aşığım... Sırf bu yüzden sıcak bakıyorum. Ama çok fazla endişeleniyorum. Lütfen biraz bilgilendirebilir misiniz, çok önemli benim için... Ve en önemlisi; dediğim gibi, karada da çalışabilir miyim duim'den mezun olunca ? Ayrıca son olarak Ordu Üniversitesi ile ilgili de birkaç bir şey söyleyebilir misiniz ? Artıları ve Eksileri nelerdir ? Biraz uzun oldu ama kusuruma bakmayın. Yardımcı olursanız eğer çok sevinirim....

2 Cevap

0 oy
Usta Denizci
1-Gemiye çıkmadan direk karada çalışmak için çok büyük torpilin olması lazım yoksa hayal çünkü daha hiçbir deniz tecrüben yokken karada çalışmak veya eğitim kurumlarında  bu iş hakkında dersler vermen saçma olur.Denizcilik liseleri için kpss girmek lazım direk mezun olan bir kişi liselerde görev yapmaz.

2-Yüzme bilmemek elenme gibi bir durum söz konusu değil ama eğitim sürecinde bazı etkinlikler yapmanız gerekecek acil durumda ne yapılması gibi vs. bu zamanlarda denizde tatbikat yapmanız gerekebilir ve yüzme bilmen lazım olur ancak okul kayıtta yüzme bilmesende kayıt yaptırırsın.Fiziksel mülakatı çok kafaya takmana gerek yok fazla zor olmuyor koşu,mekik vb. şeyler var takla gibi bir şey yok yani en azından benim girdiğim zaman yoktu.Genelde aşırı kilolu değilsen ve fiziksel engelin yoksa komisyon sorun çıkartmıyor geçiriyor.

3-Eğer sınıfta tek kız sen olursan okul hayatın senin için sıkıcı geçebilir ve bu senin için problem olabilir ama genelde ya hiç kız olmuyor ya da 2-3 tane oluyor , okurken zorluk yaşayıp yaşmayacağın biraz da sana bağlı.

4-Ordu düim yakın zamanda uzakyol yeterlilik aldı bununla beraberinde piyasada çok mezunu yok.
Acemi Denizci
Anladım peki, yanıtınız için çok teşekkür ederim. Merak ettiğim, birkaç yıl denizde çalıştıktan sonra karada iş bulmam mümkün mü peki ?  Çünkü benim yaşım zaten 20 ve bu yıl sınava 3.girişim olacak. 24 yaşında mezun olsam kaptanlık sürecim, stajlar vs derken yaş 30'u bulur. Yani O iki senenin acısı elbet çıkar bir yerden... O yüzden direkt karada herhangi bi' şirkette çalışabiliyor muyuz diye sordum. Ha unutmadan, maaşları ve iş olanakları sanıldığı gibi değil mi gerçekten ?
Usta Denizci
düzenledi
Denizde yaklaşık 10 sene gibi çalışma sürecinden sonra eğer sağlam bir çevre edinebilirsen karada iş bulabilirsin ancak 4-5 sene çalışıpta karaya geçen olmaz.Maaşlar şirketten şirkete değişen bir durum geçtiğimiz senelere göre oldukça düşmüş durumda sayı vermem gerekirse benimle beraber mezun olmuş bir arkadaşım stajını Arkasta yaptı ve yine arkasta konteyner gemisinde çalışmaya başladı ikramiyeyle birlikte yanlış bilmiyorsam 3700 usd gibi bir maaşla başladı ama bu maaşı ülkenin en iyi 2-3 şirketinden biri veriyor bunu da bilmek lazım nette başka şirketler 2000 usd zabit arıyor ama ortalama, bir şirkette 2500-3000 arası bir maaşla işe başlarsın.İş konusunda ise artan mezun sayısı nedeniyle iş sıkıntısı olmaya başladı ama bu yine sana bağlı kendini geliştirirsen iş bulman daha kolay olur.ülkede iş sıkıntısı yaşamayacağın bir meslek de pek yok :)
Acemi Denizci
Eğer o 2500-3000 dediğiniz şey dolar ise sıkıntı yok zaten başlangıç için. Denizciler her ne kadar daha fazlasını hak etse de Türkiye Standartlarında kötü bir maaş da sayılmaz.

Doğru evet, bence Tıpçılar ve Diş Hekimleri hariç garantisi var denilecek bi' bölüm neredeyse hiç yok...

Tekrardan teşekkürler tüm bilgilendirmeler için. Bi' gün umarım denizci olurum ve inşallah asla pişman olmam. Ömrümün geri kalanı keşkelerle değil iyikilerle geçsin...
Usta Denizci
düzenledi
Evet dolardan bahsediyorum.Rica ederim hayallerine kavuşman dileğiyle,başarılar..
Usta Denizci
30 yaşında nasıl kaptan oluyorsun anlamadım, 24'ünde fakülteden mezun olunca zaten 3. kaptan oluyorsun, onların 1 yıllık stajı fakültenin 4 yıllık eğitiminin içinde oluyor. Ayrıca o arkadaşın dediği 2500 dolar falan o şirketler bir elin parmaklarını geçmez. Hiçte öyle maaşlar yok çoğu şirkette. Onlara da zaten İTÜ'nün adamları giriyor, çünkü okulculuk var. Sen maaştan ziyade mesleği isteyip istemediğini sorgula. Çünkü maaş beklediğin gibi çıkmayabilir.
Usta Denizci
Farkedersen ortalama dedim yazdığım gibi 2000 usd vermeye hazır şirketlerde var.Okulculuk evet biraz var ama itünün adamları giriyor demek yanlış ben de itü çıkışlıyım çalıştığım gemide katü mezunu da var prü,deu veya rizeli de.Kendini yetiştirmesine bağlı
Acemi Denizci
Her kaptanlık kademesinde 30 aylık staj süresi var diye okumuştum bir yerde. Mesleğin içinde olmadığımdan Tam bilmiyorum nasıl olduğunu. 1.kaptan olduğumda kaç yaşında olurum yani ?

Maaş konusunda da iki tarafta kendince haklı olabilir. Netice olarak; ne kadar kazanacağın da nasıl iş bulabileceğin de sende bitiyor. Eğer gidersem bu bölüme okulu dereceyle bitirmek ve İngilizceyi çok iyi öğrenmek istiyorum. Bu şekilde bir yerlere gelme olasılığım daha çok artar diye düşünüyorum.
Usta Denizci
Maaş konusunda iş öğrencide falan bitmiyor. Sandığın gibi bir sektör değil, o yüksek maaşları niyeyse hep İTÜ - Dokuz Eylül ve torpilli öğrenciler alıyor. 1 yıllık staj olur. O stajıda fakülte okurken 4 yıllık süre içinde yaptırıyorlar zaten. Sonra 3. kaptan olarak mezun oluyorsun, sonra deniz hizmeti ve sınavla 2.kaptan sonrada yine deniz hizmeti ve sınavla kaptan oluyorsun.
0 oy
Usta Denizci
1-) İş olanağı ve maaşı iyi değil, sandığın gibi bir iş olanağı asla yok, ayrıca maaşlar çoğu firmada TL'ye döndüğünden beri baya düştü.

2-) Bölümden mezun herkesin tek ekmek kapısı kaptanlık değildir, birçok arkadaşım gemide staj bile bulamadığı için "Sahil Güvenlik-Deniz Kuvvetleri" gibi kurumlarda sözleşmeli vs çalışıyor, birçoğuda giremedi. Devletin başka dalında işe giremezsin, çünkü sörveylik-VTS operatör olarak yapılan alımlarda da tecrübe ve torpil istiyorlar.

3-)Mülakattan ters bir hareket yapmadığın sürece elenmen imkansız, o sağlık raporunu aldığın sürece kolay kolay bişi olmaz.

4-) Yüzme sıkıntı değil, sınıfın %10'si hiç yüzme bilmiyordu, yüzme dersinde öğretiyorlar.

5-) Fatsa'da okula yakın erkek yurdu var, Fatsa ilçesindeyse bir tane kalabalık kız yurdu var. İkiside KYK yurdu ve normal kyk ücreti neyse onu ödüyorsun. Kız yurdu baya kalabalık odalar diye biliyorum.

6-) Bayan olarak okumak zor değil ama gemide çalışmak çok zor. Çünkü personelin çoğu cahil ve eğitimsiz erkeklerden oluşuyor. Ama bazı firmalar kasıtlı olarak gemide bir sürü bayan çalıştırıyorlar (ARKAS vs)

7-) DUİM mezunu olunca karada çalışmak imkansız gibi bir şey, bir tek yakın sefer tekne falan kara çalışması sayarsan olabilir. Ama dediğim gibi sörvey ve VTS operatörü tam karada çalışır ama tecrübe ve torpil gereklidir.

8-) Ordu Üniversitesi bir çok konuda yetersizdi ama hocalar sürekli okulu geliştirmeye çalışıyorlar aldıkları malzemelerle ve ekipmanlarla, ama bunlar hep bütçe kaynaklı yetersiz kalıyor. Ama nolursa olsun hocalara güvenebilirsin. Ama fakülte yeni açıldığı için staj bulmakta sorun olabilir. Şirketler bile böyle bir fakülte olduğunu bilmiyorlar.
Acemi Denizci
Bilgilendirmen için çok teşekkür ederim. Maaş ve iş olanakları konusunda üzüldüm... En son duimde okuyan bir öğrenci birkaç belirli yer hariç genelde dolar olarak geçtiğini ve rakip sayısı da çok fazla olmadığından iş bulma sürecinde sıkıntı yaşamazsınız demişti... Çok kararsız kaldım açıkçası. Bi'yanım denize ve o üniformaya aşık, öteki yanım ise otur oturduğun yerde diyor. Detaylı bi' şekilde araştırınca umudum köreliyor git gide... Bu ülkede insanlar hayal ettikleri meslekleri yapamayacaklar mı gerçekten ? Diyetisyenliği de çok istemiştim. Ama sırf önü kapalı diye vazgeçmiştim. Denizcilik hayalim de başlamadan bitiyor herhalde...
Usta Denizci
Her meslekte sıkıntılar var, pekte derin bir şekilde düşünmemek lazım, ne yapmak istiyorsan onu yap. Boşver mesleğin artısını eksisini.
Acemi Denizci
Bu açıdan bakıldığında haklısınız evet. Denizcilik ruhumda varsa ve gerçekten emek verirsem zaten elbet bir şeyler başarırım diye umuyorum.
Hoş geldiniz, denizcisorucevap.com Sitemizde Denizcilik ve Denizcilik Eğitimi konularında sorularınıza yanıt bulacaksınız.

3.0k soru

3.2k cevap

2.2k yorum

5.2k üye

6 Online
0 Uye ve 6 Ziyaretci
Bugunku Ziyaretler : 4881
Dunku Ziyaretler : 6937
Tum Ziyaretciler : 18356966
...