İşin aslı şöyle ki;
Gemi tam veya yarı otamasyonlu olsa da geminin sağladığı bu olanağı zabite ve personele uygulatmak şirketin elinde. Yani şirket derse ki benim gemim tam otomasyonlu ama ben sıkıntı yaşadım öncesinde, ondan dolayı siz klasik günde 8 er saatlik vardiya düzeniyle çalışacaksınız, mecbur bu uygulanır.
Ama 08:00-17:00 çalışın, mesai bitince sıradan kamaralara alarmları bağlayın veya makinede alarm çaldığından hepiniz uyanın vs gibi telkinleri de olabiliyor şirketlerin.
Yani size gelipte birileri(personel müdürü dahi olsa) gemilerimiz full otomasyon, makineciler 17:00 dan sonra yatışta, rahatsın, sıkıntın yok dese bile kendinizi en kötüsüne hazırlayın ki hayal kırıklığına uğramayın.
Gelelim otomasyon gemilerde nasıl işliyor kısmına. Kendi gördüğüm ve arkadaşlarımdan duyduklarımdan bahsedeyim.
-08:00-17:00 çalışılır, alarm mühendis sayısına göre sırayla kamaralara bağlanır, makine dairesi BOŞALTILIR. Yani içerde kimse kalmaz. Bu çalışma şeklini genellikle yüksek düzeyde kurumsallaşmış, makine dairelerinde kameraları olan gemilere sahip şirketler uyguluyor.
-08:00-17:00 çalışılır, makine dairesinden çıkılır, ama DEADMAN alarm aktifleştirilmez, yani alarmlar mühendis kamaralarına bağlanmaz, başmühendis-2.mühendis vs kamaralarına çıkar istirahat ederler. Geriye kalan varsa 3. müh veya stajyer sırayla bir gün biri bir gün diğeri olacak şekilde akşam 22:00 gibi saatlere kadar etrafta salonlarda takılırlar. Ardından gece bir yağcı vardiyaya gelir sabah 08:00 a kadar makinede veya salonda ayakta bekler alarm çalarsa müdahele etmek için. Bu resmi bir yöntem değildir. Yani gemideki mühendisler üzerinde oynayıp esnetebilirler.