Burada hatalı bir bilgi yada eksik bir bilgi var. Eğer Harp Okulunu bitirmeden ayrılırsan 1. seçenek, eğer bitirerek ayrılırsan 2. seçenek geçerli.
Bitirdikten sonra Transkript ile Liman Başkanlıklarına başvursan bile tamamlaman gereken staj ve sınavlar mevcuttur.
1) Vardiya Zabiti olabilmek için
Deniz Harp Okulunu bitirmeden ayrılanlardan, Sözleşmede öngörülen A-II/1 müfredatını eğitim ve öğretimleri sırasında gördüklerini belgeleyenlere, en az GMDSS Tahditli Telsiz Operatörü (ROC) yeterlik belgesine haiz olmaları, Yönergede belirtilen İngilizce şartını sağlamaları ve liman seferi dışında çalışan 500 GT’den büyük gemilerde altı ayı köprü üstünde eğitim olmak üzere toplam on iki ay deniz eğitimini gemide tamamlamaları şartıyla sınavla vardiya zabiti yeterliği verilir.
2) Uzakyol Vardiya Zabiti olabilmek için
Deniz Harp Okulu mezunu olup Deniz Kuvvetleri Komutanlığından veya Sahil Güvenlik Komutanlığından ayrılanlardan; en az üç yıl güverte deniz hizmetine sahip olmak veya liman seferi dışında çalışan 500 GT’den büyük gemilerde altı ayı köprü üstünde eğitim olmak üzere toplam on iki aylık deniz eğitimini gemide tamamlamak,
şartlarını yerine getiren ve Yönergede belirtilen İngilizce puan şartını sağlayarak İdarenin öngördüğü sınavda başarılı olanlar uzakyol vardiya zabiti yeterliğini almaya hak kazanırlar.
Vardiya Zabitliği 500-3000GT yani sınırlı ehliyet vermekte. Bundan dolayı halihazırda meslek liseleri (eski mezunları) ve meslek yüksekokulları (2 senelik) aynı ehliyeti almaktalar. İş bulmak imkansıza yakın.
Uzakyol Vardiya Zabitliği'nde bile sivil bahriye gemi tecrübesi olmayan bir adayı çoğu şirket kabul etmeyecektir. Ancak Gemi Komutanlığı yapıp Albay Rütbesi ile emekli olanlar Uzakyol Kaptan ehliyeti ile sınırlı da olsa iş bulabilmekteydi.