Tabi ki farklar bulunmakta
Denizcilik İşletmeleri Yönetimi, Taşıma İşleri Aracıları, Limanlar, Dış Ticaret Şirketleri, Bankalar, Gümrük Komisyoncuları, Lojistik Şirketleri, Deniz Gözetim Firmaları, Gemi Kumanya ve Yakıtçıları, Tersaneler, Yat ve Marina İşletmeleri, Denizcilikle ilgili Sigorta Şirketleri, “Denizcilik Müsteşarlığına bağlı tüm kuruluşlar (kıyı emniyet, Limanlar, Gemi Kurtarma vs.) ve Deniz Ticaret Odalarında iş bulma ve hatta KPSS-A ve benzeri sınavlar ile atanma hakkına sahiptir zira bölümümüz İİBF ile denktir.
Denizcilik Fakültesinde olsa dahi İİBF'lerin başvurduğu tüm kadrolara başvurabilirsiniz. Bu fakülte farkı da bazen avantaj bazen dezavantaj oluyor.
Yasal yazı için tıklayın
Arşiv kaydı
Edit (27.01.2020) : Gümrük Müşavirliği için CİMER'e soru sormuştum. Cevap şu şekilde :
Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının 25.06.2020 tarihli 01-E.39326 sayılı yazısı çerçevesinde "Denizcilik İşletmeleri Yönetimi "Lisans programı Gümrük Kanununun 227/1.f (i) maddesinde yer alan eğitim programları arasında yer almaktadır.
Bilgi alınmasını rica ederim.
Şartlar şöyleydi : Hukuk, iktisat, maliye, işletme, muhasebe, bankacılık, kamu yönetimi, siyasal bilgiler ve endüstri mühendisliği dallarında eğitim veren fakülte ve yüksek okullardan veya denkliği Yüksek Öğretim Kurumunca tasdik edilmiş yabancı yüksek öğretim kurumlarından en az lisans seviyesinde mezun olmak,
Bu bilgilere ve gösterdiğim kanuna göre zaten açıkça İİBF alanlarında da çalışabileceğiniz gözler önünde. Sizin hedefleriniz önemli kısaca ve bana göre normal bir işletme bölümünden daha avantajlı zira Lojistik ve Denizcilik sektörlerine de yakın.
Edit (10.03.2021) : Bu bölümden mezun kişiler SPK ve SPL belgelerini de alabilmektedirler ve finans sektöründe de yer alabilmektedirler.
-- EDIT BITTI --
Yani kısaca işletmenin, lojistiğin ve dış ticaretin adı geçtiği her yerde ve denizciliğin tüm işletme bölümlerinde çalışabilmekteyiz bu da zaten iş olanaklarının büyüklüğünü net şekilde sizlere gösteriyordur. Tabi bu olanaklar kendini ne alanda geliştirdiğine bağlı. Kimisi denize, kimisi işletmeye, kimisi de her ikisine birden odaklanır veya benim gibi Lojistik ve Dış Ticaret alanına (yani işletme ve lojistik kısmına) odaklanırsınız. Zira mesleğimizin içeriği direkt Dış Ticarettir esasında (aldığımız derslerde çok büyük oranda Uluslararası Ticaret bölümü gibidir sadece onlar genel alırken biz Denize yönelik biraz daha fazla ders alırız).
Ancak siz de Uluslararası Ticaret mezunlarının çalıştığı yerlerde çalışabilirsiniz zira dersleriniz aynı sadece yönelimleriniz farklı. Anlayacağınız üzere burası kaptan veya denizci değil "denizcilik alanına yönelik işletmeci" yetiştiriyor. İİBF ile denklikte bunu gösterir nitelikte.
Bölümün tek dezavantajı bana göre bilinirliğinin daha yeni artması. Denizcilik, Lojistik ve Dış Ticaret sektörleri her geçen gün büyüyor ve gelişiyorken bu bölümün adının halen daha bu tip iş ilanlarında yer almaması kötüdür ancak ilgili bölümler kapsamında tabi ki değerlendirilmekte ve mezunlarından bir kısmı da çalışmaktadır.
Kısacası bu bölüme gemiye çıkmak için değil ticaret alanı için gelmeniz daha uygundur. Gemiye bu bölümden çıkarsanız (bu kısmını bilmiyorum zira hiç düşünmedim) 3000 GRT sınırı var ve bu da sizi pek olumlu etkilemez kaldı ki Mühendisler bile karaya geçmek istemekte ancak bizim yerimizi işletme bilgisi olmadığı için pek kolay alamamaktadır.
Ben staj yerinde hiç sorun çekmedim. Hemen buldum umarım iş konusunda da ileride aynı şeyleri yazabilirim. Bu bölümde işletme ve liman stajı var. Liman denizcilik, işletme ise adı üzerinde işletme bilgisi içindir. Genelde dış ticaret, lojistik, gümrük gibi yerlerde yapılır.
DUIM ise genel yapısıyla kaptan yetiştirmeye odaklı bir bölümdür. İşletme dersleri de Denizcilik İşletmeleri Yönetimi bölümüne göre gayet azdır.