Denizci Soru & Cevap (www.denizcisorucevap.com) Sitesine Hoş Geldiniz! Hemen üye olup paylaşıma başlayabilirsiniz.

0 oy
1.3k
Gemi Yaşamı kategorisinde Miço
düzenledi
Merhaba,

1)Gemi tipleri ve çalışma şartları (limanda bekleme süresi, maaş, tehlike düzeyi...) hakkında internette beni tatmin edebilecek bilgilere ulaşamadım bu konuda ayrıntılı bilgi veren kaynak veya video önerir misiniz?

Özellikle dökme yük gemilerinin limanda 1 hafta kadar durabildiğini duydum, bu ne kadar mümkün?

2)Fakülteden mezun olan bir birey her gemi tipinde çalışabilir mi, yoksa stajını yaptığı gemiye göre mi çalışıyor?

3)İngilizce dışında Portekizce vs. gibi fazla konuşulan diller cv de avantaj sağlar mı? (İngilizce seviyem iyi hazırlıkta İngilizce`nin yanında Portekizce de öğrenmek istiyorum.)

4)Kaptanlığın evrensel meslek olması kara hayatını yurt dışında geçirmeyi sağlar mı?

Mesela Portekizli bir firma da çalışıp, gemiye Portekiz'den çıkmak gibi. Ya da farklı bir ülke de olabilir.

1 cevap

+1 oy
Bilgin Denizci
seçti
 
En İyi Cevap

1) İlk soruna cevap

  • Tehlikeye göre ve maaşa göre Kimyasal Tanker > Tanker > Konteyner > Dökme yük = Genel Kargo = RoRo (çoktan aza)
  • Limanda kalışa göre Genel Kargo > Dökme yük > RoRo = Tanker = Konteyner (çoktan aza)

Bazı ülke limanlarında evet kalınabiliyor ama bu her gün dışarıya gidecek, gezecek fırsat anlamına gelmiyor. Dünyanın birçok yerinde limanlar şehirlerden epey uzakta, zaten can güvenliği ve diğer gerekçelerle personelin uzun zaman gemiden ayrı kalması mümkün olmuyor. Gemi personelin gezip eğlenmesi için limanlara gitmiyor, ya da liman periyodu işlerin bittiği dinlenme periyodu değil. Aksine limanlarda çok daha fazla iş yoğunluğu oluyor. Bir an önce gemi kalksın da normal rutinimize dönelim diye bekliyorsun.

2) Fakülteden sonra her tip ve boyutta gemide çalışabilirsin ancak staj zamanlarında ve zabitlik zamanlarında kontrat yaptığın gemi türünde gidiyorsun. Mesela tanker stajı olmayan zabiti tanker firmaları kabul etmezler.

3) Hiçbir avantajı yok. Yabancı personelle dahi çalışırken İngilizce yeterli.

4) Oturum iznin olmadıktan sonra sağlamaz. Oturum izni için ise eğer o ülkede vatandaşlığın yok ise orada kurulu bir şirkette çalışman gerekli. Deniz hizmeti yada o ülkede kurulu denizcilik firmasında çalışmak bile herhangi bir avantaj sağlamıyor.

Miço
Teşekkür ederim. Kafamdaki soru işaretlerini sildiniz. 1. soruya eklemem: Limana gidince gezip tozmak istemiyorum. Sadece yerel restauranta gidip bir şey yiyecek ve minik hediyeler alıcak vaktim olsa yeter.
Bilgin Denizci
Yukarıdaki cevapta da bahsettiğim gibi artık zaman = para. Yani geminin limanlarda kalması istenen bir durum değil. Gemiler sürekli sefer yaptıkça para kazanırlar. Bu nedenle 10 sene önceye bile gemiler artık limanlarda çok az kalıyor. 10 saatlik bir liman uğrağında gemideyken bile uyuyup dinlenmeye, yemek yemeye bile vaktin olmuyor ki dışarıya çıkıp yemek yiyip alışveriş yapasın :)

Limanlar şehir merkezlerinden çok uzak olabiliyor. Haliyle ulaşım sıkıntı ve çağırdığın taksi hem limana geliş hemde şehire gidiş ücretini alıyor. Yani 1 saat şehire gidebilmek için 150-200 euro taksiye vermek mantıksız oluyor. Şehirden gemiye dönüş için tekrar 150-200 euro vermek zaten daha da büyük masraf.  Avrupa'da bazı limanlarda seamans club denilen kiliseye bağlı küçük alışveriş yapacağın ve birşeyler yiyip içeceğin yerler bulunuyor ancak bunlarda da 17:00-21:00 gibi çalışma saatleri var.

İlgili sorular

0 oy
1 cevap
0 oy
1 cevap
0 oy
1 cevap
0 oy
1 cevap
20 Ocak 2019 Denizcilik Genel kategorisinde deniz77 Acemi Denizci sordu
0 oy
1 cevap
29 Ekim 2018 Stajlar kategorisinde Tolunay Acemi Denizci sordu
Hoş geldiniz, denizcisorucevap.com Sitemizde Denizcilik ve Denizcilik Eğitimi konularında sorularınıza yanıt bulacaksınız.

3.0k soru

3.2k cevap

2.2k yorum

5.2k üye

57 Online
0 Uye ve 57 Ziyaretci
Bugunku Ziyaretler : 4340
Dunku Ziyaretler : 6937
Tum Ziyaretciler : 18356425
...