1)Sektörde yaşlı kaptanlar var mı? 50-60 yaşında ve daha fazla? Bir şirket yaşlı kaptanı işe alır mı yoksa tercihi genç kaptan dan yana mıdır? Yani yaşlı bir kaptan iş bulabilir mi?
2)Maaşların giderek düştüğünden bahsetmişsiniz. Bir yerde süvari 3000-5000 dolar aralığında alır derken başka bir yerde 5000-8000 dolar aralığı vermişsiniz. Hangisi mevcut piyasa için geçerli durumda? Yeni başlayan bir 3. - 4. Kaptanın 1850 dolar aldığı doğru mu?
3)Kimyasal tankerde çalışmadığınızı söylüyorsunuz sağlık açısından. Peki ne gibi etkileri oluyor da tercih etmiyorsunuz? Bu etkiler çalışma sürecinde yüzünü gösterir mi yoksa emekliliğe doğru mu etkiler? Ve ölümcül müdür?
4)Yıpranma payının kalktığını söylediniz. Bu yıpranma payı tam olarak ne oluyor? Erken emeklilik imkanın da bittiğini söylediniz. Peki ileride alttan yeni gelen kaptan adayları ile birlikte yaşlı bir kaptanın gideri çok olduğundan 40-45 inden sonra genç kaptanlar tercih edilmez mi? 65 yaşına kadar beklemek zorunda olan kaptan da karadaki kısıtlı iş imkanından dolayı çok sıkıntılar çekmez mi?
5)Çalışma saatleri çok yoğun olabiliyor demişsiniz. Bu zabitler için mi geçerli? Süvari işler yolunda olduğu sürece çalışmıyor diyebilir miyiz? Yeri geldiğinde 16-18 saat çalışıyoruz diyorsunuz. Bu sık sık yaşanan bir şey mi? 1 ayın kaç günü bu yoğunlukta olur?
6)Konuştuğum gemideki bir yağcı 30 günün yaklaşık 25 günü hava kötüdür gemi sallanır bazen uyuyamazsın dedi. Bu sallanma sıklığı gerçekten bu sıklıkta mı oluyor? Bu sallanma olayı fırtına varken oluyor dimi?
7)Gemi ya batarsa? Herkes diyor ki gemi batarsa şu kapalı bir filika var içinde yeteri kadar da malzeme var. Bu malzeme ne kadar süre 20-25 tane adama yetecek? Ve gemi batmadan önce yakındaki gemilere sinyal gönderiliyor fakat battıktan sonra sizi o fırtınada nasıl bulacak ve asıl bulmaya gelirler mi? Hiç hayatınızda geminin batma durumu ile karşı karşıya geldiniz mi ya da tanıdığınız insanlarda böyle bir durum başına geldi mi? Bir vlogda Yunanistan da seyir halinde iken çok dalga olmamasına karşın batma riskinin olabileceğini söylediniz. Çok az dalga dahi olsa batma riski nasıl olur?
8)Bu bulmaya gelirler mi deme sebebim bir videoda türk gemicilere korsanlar ateş açıyor ve gemiciler tellerle falan önlem almaya çalışıyor. Son çare olarak da sığınağa sığınıp 3 saat korsanların gitmesini bekliyorlar ve yukarı çıkıyorlar. Böyle bir durumda elinizdeki tek şey dikenli teller mi oluyor? Kimi videolarda mürettebat korsanlara silahla karşılık veriyordu kimisi de deniz suyu fışkırtıyordu. Hangileri kullanılıyor hangileri yasal? Böyle bir durumda her gemide sığınak var mı? Sığınaklar ne kadar güvenli? Sığınaklarda yukarıyı izleyecek bir kamera sistemi var mı ve erzak yeterli mi? Bir de olayı anlatan zabit durumu diğer gemilere bildirip yardım istediklerini ancak ne bir NATO gemisinin ne de başka bir geminin yardıma gelmediğini söyledi. Böylesi bir çaresizlik geminin batması durumunda da olur mu, kimse yardıma gelmez mi? Sizin hayatınızda hiç korsanlarla mücadele oldu mu?
9)Bir de diğer bir nokta gemide yangın çıkması. Böyle ciddi bir yangında okyanusun ortasında kurtulma imkanı var mı yoksa allaha emanet mi o saatten sonra? Böyle bir deneyim yaşadınız mı?
10)Sigorta işi çok önemli. Yabancı bayraklar için olan kısmı anladım ama şu takıldı kafama. Yabancı bayraklı bir gemide sigorta yatmadığından olası bir ömür boyu sakatlık durumunda tüm masrafları sizin özel sigortanız karşılar mı? Siz yabancı bayraklı gemide gss yaparsınız dediniz. Gss de devletin değil mi onlar ömürlük karşılar mı?
11)Gemi hayatı boyunca birçok ülke görüyorsunuz. Kimi arkadaşlarım gemide çalışıyor ve gittikleri şehirde fotoğraf falan atıyorlar ve sanırım birkaç gün de kalıyorlar. Ama siz kolay kolay bu olmaz diyorsunuz olsa dahi çok az kalınır diyorsunuz. Maksimum ne kadar kalınabilir olağanüstü bir durum olmadıkça karada?
12)Bu kadar ülke görüyoruz peki vatandaşlık almak istersek bu konuda kolaylık oluyor mu yoksa genel prosedürler mi geçerli?
13)Vloglara bakarken yemeklerin hiç de iç açıcı olmadığını gördüm. Bu o coğrafyadaki insanların yemek kültüründen geliyor olabilir tabi. Ancak bize hep yemekler çok iyi oluyor muhteşem falan deniyor. Hatta süvari nin kendi aşçısı var o ne isterse ona o yemek yapılıyor dendi. Bunlar hikaye mi gerçek mi ve yemekler iyi mi?
14)İçki olayından Vloglarda bahsettiniz ancak tam açıklayıcı olmadı. Her limana yanaştığımızda bir miktar içki alamaz mıyız yanımıza istediğimiz kadar?
15)Bir hastalık durumunda süreç nasıl işliyor? Vardiyaya diğer zabitlerden birisi mi bakıyor yoksa siz hasta bir şekilde görevinizi devam mı ettiriyorsunuz?
16)Şimdiye kadar gemide hiç kaçak yolcu aldınız mı? Kaptan alırsa belgesi iptal mı ediliyor?
17)Okurken haftasonu ders var demişsiniz. Hiçbir bölümde haftasonu ders yok diye biliyorum. Bu duime özel bir uygulama mı? Sahiden bu kadar yoğun mu oluyor dersler? Boş zaman kalmıyor mu?
18)Bir ekonomik krizde deniz ticareti durma noktasına gelir mi? Ya da siyasi çatışmalar bu sektörü çok sıkıntıya sokabilir mi?
19)Şu nokta var: yabancı bayraklı gemiler neden türkü tercih ediyor? Tamam bu yabancı bayraklı gemiler genelde dediğiniz üzere vergiden kaçmak için başka ülkede kayıtlı türk sahiplerine ait bir kısmı. Lakin şöyle bir durum var. Misal adam Çinden veyahut ekonomik durumu sıkıntılı bir ülkedeki kaptanı, zabiti çalıştırmak yerine Türke neden tercih etsin? Sonuçta daha ucuza çalıştıracak iş gücü var.
20)Maaşlar yatmayınca vlogda da bahsettiğiniz üzere Türk gemilerini şikayet edip paranızı alabiliyorsunuz. Peki yine de Türk gemilerinde alamama durumu olabilir mi? Yabancı bayraklı gemilerde parayı hiç alamama durumu olur mu? Hiç böyle tecrübeleriniz oldu mu? Bir de paranın geç yatma durumu çok sık mı yaşanıyor?