Artık +'lı kontratlar pek piyasada kalmadı, çoğunlukla firmalar aylık maaşa dahil ettiklerini beyan ediyorlar.
Sorularına gelecek olursak;
1) 4 aylık bir kontrat yaptığında gemide 4 ay kalman gerekir. Geçerli bir mazeretin olmadan ayrılmayı talep etmen durumunda şirket yerine gelecek adamın gemiye katılış masraflarını (uçak bileti, vize, otel vs.) senden talep edebilir. Sonraki kontratın için gemiden indiğin zaman şirket ne zaman tekrar kontrata başlayacağını sorar. Genellikle genç zabitlere 1 aydan fazla izin vermezler (ellerindeki boştaki personele göre değişebilir)
2) Karada yapılabilecek işler sınırlı, haliyle herkesin hayali bir an önce gemiden kurtulup sabit bir pozisyona geçmek olduğundan açılan bir pozisyona yüzlerce kişi başvuruyor. Bu nedenle maaşlar gemi kadar iyi olmuyor. Zaten gemideki maaşları karada bulabilmek çok zor.
3) Genel kargo ve dökme yük gemileri genelde seferleri uzun olduğundan personel değişim problemi yaşanmaması açısından 6 veya 8 ay gibi kontratlar yapıyorlar.
4) 3 ay kontrat süresi sonrası 2 ay tatil genç yeni mezun zabitler için pek gerçekçi değil. Bu genellikle 2. Kaptan ve Gemi Kaptanı gibi tecrübeli personele önerilen bir kontrat biçimi. Gemiden herhangi bir kontrattan ayrıldıktan sonra şirket bir sonraki kontrata ne zaman çıkabileceğini sorar ve buna göre ayarlama yapar. Örneğin 1 ay tatil yapma talebin olursa 3. haftasında katılım için ararlar. Eğer geçerli mazeretin olmadan katılım yapmayı reddedersen 2 defa arama biraz daha geç gelir yada hiç gelmeyebilir.
5) Kağıt üzerinde yurtdışına çıkıyorsun hatta aynı gün içerisinde 3 ülkede bile bulunabiliyorsun. Ancak yaşam veya gezmek için en yanlış mesleklerden birisi.
6) Genellike evli olan arkadaşların tercihi bu yönde oluyor, akşamları evde olabilimek ve ailesiyle daha fazla vakit geçirebilmek için yakın sefer yada kıyısal sefer (şehir hatları) tercih ediyorlar.