Tercih dönemi yaklaşırken yine aynı sorular geliyor :)
- DUİM mi GMİM mi?
Bu yeteneğinle ve ilgi alanlarınla alakalı bir konu. Kişiden kişiye değişir. Bazı insan kapalı ortamda ve sıcakta olmayı sevmez. Bazı insanlar evrak işiyle uğraşmayı sevmezler. Tamamen kendin vermen gereken bir karar.
- Kaç para kazanırım?
Çalışacağın şirkete, gemi tipine, geminin sefer bölgesine, geminin bayrağına ve birçok şeye göre değişir. Ortalaması yok.
- Gemide hangi iş kolay? Makineciler mi daha rahat yoksa Güverteciler mi?
Gemide her iş zordur, hiçbir iş kolay ve yatış işi değildir. Gemi 24 saat çalışan bir fabrika gibidir, hiç durmaz. Günde 10 saatten az olmayan sürelerle çalışmak durumundasın.
Bir güverte zabiti sürekli olarak evraklarla (geminin emniyetli yönetim sistemi olarak bilinen form ve evrak işleri vardır) haritalarla ve çok fazla kağıt işiyle uğraşır. Liman vardiyalarında, demirleme ve yanaşma manevralarında çok sıcak veya soğuk hava dinlemeksizin açık ortamdadır.
Bir makine zabiti sürekli olarak gemi makine dairesinde yoğun gürültülü ve sıcak ortamla mücadele ederek işini yapmaktadır. Yine geminin emniyetli yönetim sistemi olarak bilinen form ve evrak işleri vardır.
- Hemen iş bulur muyum?
Buda yine kendinle alakalı bir durum. Mezun sayısı arttıkça iş inkanı o derece azalıyor. Kendini geliştirmeyen, özellikle mesleki ve ingilizce dil bilgisi kötü olan adaylar malesef iş bulmada zorlanacaklardır.
- Dünyayı gezebilir miyim?
Dünyayı gezmek için bu mesleğe girilmez. 6 ay boyunca gittiğiniz limanların belki 1 yada 2 tanesinde birkaç saat dışarı çıkma imkanı oluyor. Yukarıda yazdığım gibi bu meslekte gemi durmayan bir fabrika gibi. Limana yanaştıktan sonra işler azalmaz aksine artar.
Güverteciler için yükleme/tahliye operasyonları, Liman evrak işleri, Limanda şirket, Bayrak Devleti ve Liman otoritesi kontrolleri gibi denetlemeler.
Makineciler için ana makine üzerinde yapılması gereken bakım onarım faaliyetleri yine şirket, Bayrak Devleti ve Liman otoritesi kontrolleri gibi denetlemeler.
- Çok tatil yapabilir miyim?
Gemide maaş gemiye adımını attığın gün başlar, indiğin gün kesilir. Bu yüzden evde kaldığın her gün kazandığını harcarsın. Bu nedenle evde kalmak hep eksidir. Bunun dışında şirketlerin kendine göre personel planlaması vardır. Hiçbir şirket 1. planlama yapıldıktan sonra gitmediğinizde 2. defa planlamaya almaz (çok geçerli bir neden olmaz ise) Bundan dolayı kontrat aralarında yaklaşık 1,5 ay kadar tatil oluyor.
- Limanda En çok hangi zabitler gezebilir?
Öncelikle gemi gezmek için limanlara uğramıyor. Gemi orada olduğundan dolayı sen de oradasın. Kontratında da belirtildiği gibi kontrat süresince çalışmakla yükümlüsün bu yüzden maaş alıyorsun. Yukarıda soruda bahsettiğim gibi limanlarda sürekli işlerin oluyor ve zaten bunun için para alıyorsun. Yani gemi halatları bağlayınca herkes dışarıya istediği gibi çıkıp gezip eğlenemiyor. Zabitler için gemi liman periyotlarındansa gemi seyir periyotları daha sakin geçer ve daha çok tercih edilir.
3. Zabit (4.Kaptan) - Genelde 12 saat liman vardiyası oluyor, bunun dışında can güvenliği ve yangın önleme ekipmanları sorumluluğunda olduğundan dolayı liman periyotlarında bunların gerekli düzenlemeleri ve markalamalarını yapması gerekiyor. Gelen kumanya ve kırtasiye sayım işlerine yardımcı olması gerekiyor.
2. Zabit (3.Kaptan) - Yine 12 saat liman vardiyası oluyor, bunun dışında bir sonraki gidilecek limana ait sefer planlarının hazırlanması, rota çizimi ve haritaların belirlenmesi gibi işleri oluyor. Gelen kumanya ve kırtasiye sayım işlerine yardımcı olması gerekiyor.
1.Zabit (2.Kaptan) - Yük ve stabiliteden sorumlu olduğundan dolayı dinlenme ve istirahat saatleri dışında 24 saat boyunca gemi stabilite hesapları, balast kontrolü gibi işleri oluyor.