Denizci Soru & Cevap (www.denizcisorucevap.com) Sitesine Hoş Geldiniz! Hemen üye olup paylaşıma başlayabilirsiniz.

+1 oy
6.4k
Denizcilik Genel kategorisinde Acemi Denizci
Merhabalar kaptanlarım, forumdaşlarım, arkadaşlarım.

 

Hepimiz biliyoruz ki denizcilik sektörü karadaki birçok meslekten daha fazla maaşa sahip bir sektör. İlgili bölümü okuyup 7-8 yıl sonra kaptanlık derecesine çıkan birisi bile 10.000-15.000 $ arasında maaş alabiliyor. Peki alıyorda bu maaşları nasıl kullanıyorlar? Bazıları 10-20 yıl çalışıp ve para biriktirip ondan sonra karaya geçip kazandığı parayı değerlendirerek yaşamayı düşünüyor ve bu biraz mantıklı. Peki sizler kazandığınız parayı nasıl değerlendiriyorsunuz? Son kuruşuna kadar harcayarak mı? Limanlarda bulunduğunuz ülkeyi ve şehri gezerek mi? Karada yatırım yapmak için mi? Bir işletme açmak için mi? Ticaret yapmak için mi? Bir gemiye ortak olmak için mi? Kısacası sorumu şöyle özetleyebilirim. Birçok kişi için denizcilik bir yaşam tarzı olsa da yine birçok kişi içinde denizcilik bir para denizi. Ve sizler bu para denizinde neler yapıyorsunuz?

1 cevap

0 oy
Bilgin Denizci
Bu soruyu genelde meslek seçimi yapmadan önce herkes sormakta. Ben şu anda mesleğimde 9. seneye girmiş bulunuyorum. Ancak o kadar tahmin edildiği gibi çok çok zengin olmadım.

Nedenlerine gelince, gemide 3000-4000usd maaşın oluyor ancak izine gidince karada kaldığın ay kadar cepten yiyorsun.

Şöyle ufak bir hesap yapalım, diyelim ki maaşın 3000usd Kontrat 3/1, yani 3 ay gemide kaldıktan sonra elinde 12000usd para oluyor. Sen 2 ay izin yaparsan ve senede 2 kontrat yapar isen eline geçecek rakam 24000usd olur ve aylık 2000usd gibi bir maaşın olur. Yani her izin zamanı cepten yiyorsun.

Biriktirdiklerimi genelde elektroniğe harcıyorum, hobilerime ve araba almak için kullandım. Daha sonra ise ev kredisine girerek ev sahibi olmak için arabayı satmak durumunda kaldım.
Bilgin Denizci
Belirttiğin ülke şirketlerinde çalışabilirsin ancak o ülke bayrağı (bandıra) taşıyan gemilerde çalışamazsın. Türk ehliyetine yeterlilik eşdeğer sertifikası (endorsement) verilmiyor. Türk ehliyeti ile endorsement alabileceğin bayraklar ise kolay ülke bayrakları Panama, Malta, Marshall Adaları, Bahama vs (FoC - Flag of convience) gibidir. Bu bayraklar genelde yaptırımı olmayan posta kutusuna kurulu şirketlerin müşteri olarak görüldüğü bayraklardır, vergi işlemi ve diğer işlemleri kolaydır.

Türkiye'de A veya B okulundan mezun olman bu durumu değiştirmeyecektir, ancak İngiltere gibi bir ülkede yeniden eğitim alarak oranın kurallarına göre ehliyetine eşdeğerlik sahibi olabilirsin.

Yakın Doğu Üniversitesi Denizcilik ve Havacılık bölümlerini Girne Üniversitesi adı altında yeni bir dal üniversite açarak değiştirdi.

Ben normal Anadolu Lisesi mezunuyum, ingilizce olarak faydası oldu. Denizcilik Lisesi mezunu olmak teoride iyi ancak pratikte temel denizcilik bilgisi sahibi olmak dışında pek bir artı getirmiyor.

1-3m Usd birikmiş para olması hayal gibi :) Gemi Kaptanı olarak belki tüm ömür çalışılarak elde edilebilecek bir servet. Gemi işinde sürekli olarak sorunlarla başa çıkabilecek bir bütçen yok ise bunu sağlamak çok zor. Geminin herhangi bir arızası yada ciddi bir probleminde karşılayabilecek başka birikim de olması lazım.

Bu piyasa çok büyük olmasına rağmen malesef küçük oyunculara yer yoktur.... Çok ciddi kazançlar sağlamak için ciddi yatırımlar, çevre ve birçok faktör gereklidir.

Hevesini anlıyorum ancak sektörün içine girince hayallerdeki gibi kolay olmadığını görüyorsun.
Acemi Denizci
Peki AB ülkelerinin bayraklarını taşıyan gemilerde çalışamama karşılık, yabancı denizcilik firmalarında çalışabiliyorum. Çalıştığım geminin bayrağının yapacağım kontrata ne etkisi olur? Yani ben Türk Ehliyetine sahip birisi olarak yabancı firmalarda 1+1,2+1,2+2 gibi kontratlarda +10.000$ gibi maaşlarda çalışabilir miyim?

Gemi sahibi olmak derken tabiki ilk başta 50-60 milyon $ değere sahip gemilere ortak olmaktan bahsetmiyorum. 500-600 binlik koster gemiler ile ticaret yapmaya başlasam, bunun devamını getirebilir miyim? Küçük bir gemi ile büyük meblalar kazanılabileceği görüşündeyim. Niçin ilk başta bir koster gemisine ortak olup sonradan sahip olamayayım? Bir koster gemisinden günlük veya aylık maksimum ve minimum ne kadar kazanç sağlanılabilir?
Bilgin Denizci
Ben uzun yıllar İngiliz firmasında çalıştım, kontratlar düz 6 aydı sonradan 5 ay oldu. Türk firmalarının verdiği maaşla 300-400usd fazla alıyordum. Tabi sgk yok birde bunu hesaba katmak gerekir. Çünkü özel sigortalar kazadan sonra sadece ilk tedavileri karşılıyorlar, ömür boyu bakım tedavi gibi bir durumları yok.. Ayrıca orada Hintli, Filipinli ve Çinlilerle yada Doğu Avrupa(Romanya, Bulgaristan) , Rusya - Ukraynalılarla çalışıyorsun. O yüzden öyle şahane koşullar sağlamıyorlar.

500-600k koster gemilerinin running cost (işletme maliyetlerini) karşılamak bile zor olur, bu fiyat aralığında ancak 80-90 model 5000dwt dan küçük gemi bulunur. Çok iyi şartlarda 30-32usd/ton navlunlu bile iş bulabilirsen ki zor (bu yaş ve kondisyonda gemiye o tip yükleri vermezler port state problemi- yaştan dolayı birçok ülkede denetleme problemi) kazanacağın minimum olacaktır.

Bu kadar senedir piyasa içinde bildiğim kaptan olarak sonradan armatör olan kişi sayısı bir elin parmaklarını geçmez. Sektör artık büyük oyuncuların ve konteyner piyasası elinde. Gerçek para ancak 5000dwt ve üstü birkaç çok amaçlı (hem genel hemde konteyner) donanımlı gemiyle kazanılır. Yada özel tip gemilerde - tanker, kimyasal tanker- vs..

Ama defalarca belirttiğim gibi piyasaya sıfırdan armatör girmek zor değil , hayal ve rüya... Armatör olan tanıdıklarım bile eldeki gemilerini elden çıkartıp filo küçültüyorlar.
Acemi Denizci
Vermiş olduğunuz değerli bilgiler için teşekkür ederim. Arada sırada sizi tekrar rahatsız edebilirim bu tarz sorularımla, tecrübeli birisini bulmak o kadar da kolay değil :) Kendinize iyi bakın. :)
Merhabalar ben normal Anadolu lisesi öğrencisiyim 10. Sınıfa geçtim ve size bir sorum olacak:
Benim bu sene bir bölüm seçmem gerekiyor gemi kaptanlığı için hangi bölümü seçmem lazım?
Hoş geldiniz, denizcisorucevap.com Sitemizde Denizcilik ve Denizcilik Eğitimi konularında sorularınıza yanıt bulacaksınız.

3.0k soru

3.2k cevap

2.2k yorum

5.2k üye

17 Online
0 Uye ve 17 Ziyaretci
Bugunku Ziyaretler : 6290
Dunku Ziyaretler : 5952
Tum Ziyaretciler : 18270690
...