Denizci Soru & Cevap (www.denizcisorucevap.com) Sitesine Hoş Geldiniz! Hemen üye olup paylaşıma başlayabilirsiniz.

+1 oy
6.4k
Denizcilik Genel kategorisinde Acemi Denizci
Merhabalar kaptanlarım, forumdaşlarım, arkadaşlarım.

 

Hepimiz biliyoruz ki denizcilik sektörü karadaki birçok meslekten daha fazla maaşa sahip bir sektör. İlgili bölümü okuyup 7-8 yıl sonra kaptanlık derecesine çıkan birisi bile 10.000-15.000 $ arasında maaş alabiliyor. Peki alıyorda bu maaşları nasıl kullanıyorlar? Bazıları 10-20 yıl çalışıp ve para biriktirip ondan sonra karaya geçip kazandığı parayı değerlendirerek yaşamayı düşünüyor ve bu biraz mantıklı. Peki sizler kazandığınız parayı nasıl değerlendiriyorsunuz? Son kuruşuna kadar harcayarak mı? Limanlarda bulunduğunuz ülkeyi ve şehri gezerek mi? Karada yatırım yapmak için mi? Bir işletme açmak için mi? Ticaret yapmak için mi? Bir gemiye ortak olmak için mi? Kısacası sorumu şöyle özetleyebilirim. Birçok kişi için denizcilik bir yaşam tarzı olsa da yine birçok kişi içinde denizcilik bir para denizi. Ve sizler bu para denizinde neler yapıyorsunuz?

1 cevap

0 oy
Bilgin Denizci
Bu soruyu genelde meslek seçimi yapmadan önce herkes sormakta. Ben şu anda mesleğimde 9. seneye girmiş bulunuyorum. Ancak o kadar tahmin edildiği gibi çok çok zengin olmadım.

Nedenlerine gelince, gemide 3000-4000usd maaşın oluyor ancak izine gidince karada kaldığın ay kadar cepten yiyorsun.

Şöyle ufak bir hesap yapalım, diyelim ki maaşın 3000usd Kontrat 3/1, yani 3 ay gemide kaldıktan sonra elinde 12000usd para oluyor. Sen 2 ay izin yaparsan ve senede 2 kontrat yapar isen eline geçecek rakam 24000usd olur ve aylık 2000usd gibi bir maaşın olur. Yani her izin zamanı cepten yiyorsun.

Biriktirdiklerimi genelde elektroniğe harcıyorum, hobilerime ve araba almak için kullandım. Daha sonra ise ev kredisine girerek ev sahibi olmak için arabayı satmak durumunda kaldım.
Acemi Denizci
Yanıtınız için teşekkürler :)

Maaşı ve kontratı sizin dediğiniz gibi yaptığımız zaman haklısınız fakat biraz eksik bir hesap oldu. 3+1 kontratlı çalışıyorsunuz ve aylık geliriniz 3000$ ise dediğiniz gibi 8 aylık bir zamandan sonra(6 ay çalışma 2 ay tatil) elinizde 24.000$ para olur. Peki yılın geriye kalan 4 ayı ne yapıyorsunuz? O araya bir 3+1 kontrat daha sığdırabilirsiniz. Dolayısıyla yılda 3 ay tatil yaparsınız ve elinize geçen rakam 36.000$ olur.

Maaşı 3000$ alarak sanırsam 3. zabit olarak düşündünüz. Peki maaşı kaptan hesabıyla ele alırsak sonuç ne oluyor? Aylık 12.000$ alan ve 2+1 kontrat çalışan bir kaptanı hesaplayalım.  3 ay denizde kaldığında 36.000$ parası oluyor. Bunu 1 yıla yükseltirsek yılda 4 ay tatil yapıp, yıllık kazancı 144.000$ olur. Bu şekilde parayı birçok şekilde değerlendirmek mümkün.
Bilgin Denizci
Hesap biraz karışmış evet, 3+1 kontrat genelde Senior Officer yani ikinci kaptan ve üstünü kapsıyor.
Genel olarak konteynerde 2. zabit ve 3. zabit kontratları 4+1. Benim hesabım bu şekildeydi. Tekrar hesaba dönersek 4 ay sonunda 15000 usd para olacak, senede 2 kontrat 30.000usd ve aylık olarak 2500usd civarı oluyor.
Tabi şöylede bir durum var, evde 2 ay kaldıktan sonra hadi gemiye gideyim dediğiniz zaman en az 1 ay gemi beklediğiniz de olacak. O yüzden senede en fazla 2 kontrat diye hesap ettim.

Aylık 12.000usd maaş şu anda Türkiye şartlarında zor malesef.
Acemi Denizci
Anladım. Peki yurtdışındaki şirketlerde veya Türk şirketlerinde daha önce 2+1 kontrat gördüğünüz oldu mu? Tanıdığım bir kaptan amcam 2+1 kontratta epey bir zaman çalıştığını söylemişti fakat Türkiye'de mi yoksa yurtdışında mı çalıştı bilmiyorum.  Bunun dışında niçin aylık 12.000$ maaş çok? 7-8 yıl sonra 1. kaptan olan kişiler 10.000-15.000$ aralığında maaş almıyorlar mı?

Siz mesleğinizde 9. senenize girmiş olduğunuzu belirttiniz. Peki sizin alanınız güverte mi makine mi?  1. kaptan/başmühendis derecesine geldiniz mi?

Unutmadan şunuda sorayım, biriktirmiş olduğunuz para ile bir gemiye ortak olabilir misiniz? Olursanız bunun artı ve eksi yönleri neler olur? Böyle bir ortaklık sizce mantıklı mı? Çevrenizde bu şekilde bir gemiden hisse alıp veya bir gemiye sahip olan kişiler var mı? İleride kaptan olduğumuzda kendi gemimizi sürmemiz gibi bir şansımız olabilir mi?
Bilgin Denizci
Yurtdışı şirketlerinde 1+1 kontrat olan şirketler bile mevcut, özellikle kuzey ülkelerinde. Türk firmaları (hepsi değil ama bir çoğu) dolar yükselmesinde bile kuru sabitleyerek düzgün maaş ödemezlerken 12000usd hayal.

Ben güverteciyim, son bir senedir Norveç firmasında Gemi operasyon müdürü/ port captain-superintendent olarak çalışıyorum.

Biriken paralarla gemi kiralamak hayal gibi :) Şöyle örnek vereyim bugün panamax bir geminin bile günlük kirası 7000-12000usd aralığında değişmekte. Buna yakıt, çıplak kiralanmışsa personel, kumanya, su, liman masrafları, boğaz geçiş masrafları ve pilotaj gibi birçok gider maddesi ekleniyor. O yüzden ortaklık yerine charter-belirli süre kiralama daha uygun oluyor. Tabi bu söylendiği kadar kolay değil, gemiyi kiralamak kolay ancak düzgün navlun ile yük bulup bunu taşımak, taşıma süresinin sonuna kadar bu masrafları bir şekilde karşılayabilmek gerekiyor.
Acemi Denizci
Yanıtınız için teşekkür ederim.

1+1 kontrat daha önce hiç duymamıştım. 1+1 kontrat veren herhangi bir yabancı denizcilik şirketi biliyorsanız kaynağını verebilir misiniz? Kaynağın İngilizce olup olmaması önemli değil :) İTÜ DUİM, DEÜ DUİM gibi alanında iyi üniversitelerden mezun olduktan sonra maaş ödemesi sıkıntılı olan bir şirkete girebileceğimizi sanmıyorum. Bu 2 üniversite 1. kalite kaptan/mühendis yetiştiren üniversitelerdir kanımca. Dolayısıyla iyi bir eğitim görmüş, işini severek yapan, kendini geliştiren bir kişinin böyle maaş ödemesi bile sıkıntılı olan bir şirkette çalışması bu kişiye saygısızlık olur. Bu kişi böyle bir şirkette çalışmak için bu günlere kadar gelmemeli.

Yabancı bir denizcilik şirketinde çalışmanın size ne gibi faydaları var? Kaç dil biliyorsunuz? Hangi üniversite ve bölümden mezunsunuz? Ve son olarak, ben güvertecilerin sadece kaptan olabileceğini sanıyordum. Gemi Operasyon Müdürü tam olarak nedir ve ne iş yapar? Yani bir gemide kaptan olarak bir rütbeniz yok ve sadece Gemi Operasyon Müdürü müsünüz? Beni bu konuda aydınlatırsanız sevinirim. :)

Anladım, yani diyorsunuz ki bir gemiye sahip olmayı hatta ortak olmayı bir kenara bırak, gemi kiralamak bile güçlü bir maddiyat gerektiriyor. Peki diyelim ki günlük 20.000-50.000$ gemi kirası ve saydığınız giderlere harcıyoruz. Bu harcamanın sonucunda kazanacağımız net kar ne kadar oluyor? Sonuçta bu kadar para harcıyorsak buna binayen birkaç katını da kazanmamız gerekir. Böyle bir işe girdiğimizde düzgün bir navlun bularak bu ticareti yaptığımızda kazandığımız oran nedir?
Bilgin Denizci
Sadece yabancı personelin çalıştığı firmalar var, bunlarda ehliyetimizden dolayı Türk vatandaşı olarak çalışamıyoruz. (AB ülkesi ülkelerin bayrağını taşıyan gemilerde eşdeğerlik - endorsement ehliyet verilmiyor TC Ehliyetine) Norveç, İsveç ve Danimarka şirketlerinde böyle 1+1 kontrat hatta 2+2 bile mevcut özellikle offshore platformlarında çalışanlar için. Açıkçası okulun adı çokta etkili olmuyor, bütün üniversite seviyesinde eğitim veren okulların kariyer günlerine bilindik büyük denizcilik firmaları zaten geliyorlar. Ayrıca Türkiye'de ismi duyulan ve iyi diye nitelendirilen firmalar bile maaş ödeme sıkıntısı yaşıyorlar zaman zaman...

Denizcilik Fakültesi Güverte bölümü mezunuyum, Yakın Doğu Üniversitesi. Çok iyi derecede ingilizce bilmekteyim. Denizde çalışmadan zaten bu iş yapılmaz :) Ben 8 sene denizde çalıştım ve Gemi Kaptanıyım.
Türkiye'ye gelen tüm gemilerin yüklemelerini, tahliye operasyonlarını yönetiyorum. Bunun için tabiki epey bir bilgi birikimi lazım ancak öyle takım elbise mesleği değil. Yine gemi üzerinde operasyonlardayım ve 30 saatten fazla limanlarda kaldığım oluyor.

Açıkçası son soru epey zor bir soru, BDI - Baltic Dry Index adı verilen yük borsası var ve buradan navlun/tonaj taşıma giderleri belirleniyor. Tabi büyük yük sahipleri herkese sirküle etmiyor bu yükleri, o yüzden bu sektörde ancak 4.-5. aracının aracısı olabilirsiniz yada Kıyısal sefer yapan 3000-5000 tonluk gemiler kiralayıp Karadeniz, Akdeniz içinde taşımacılık yapabilirsiniz, kar olarak elinize pek birşey kalmayacaktır. Zaten sıfırdan piyasaya girmek imkansızdan ötedir. Yapılabilecek iş freight forwarder acentalığı yaparak konteyner kiralamak ve aynı yöne yük götürmek isteyen müşterilerin uygun yüklerini bir konteynerde toparlamak olabilir. Bu da konteyner başı 200-300usd komisyon getirir.
Acemi Denizci
Yani ben sırf Türk olduğum için ve eğitimimi Türkiye'deki bir üniversitenin DUİM bölümünde gördüğüm için yurtdışındaki büyük denizcilik şirketlerinde çalışamıyorum. Doğru mu anladım? İTÜ'nün verdiği ehliyetinin diğer ülkelerde de kabul gördüğünü sanıyordum. İTÜ'nün 200 yıllık bir geçmişinin olması ve dünyada denizcilik fakültesi denince akla gelen ilk isimlerden birisi olmasının, oradan mezun olan kişilere bir artısı olmuyor mu demek istiyorsunuz? Ben İTÜ DUİM'den mezun olduktan sonra İngiltere, Norveç, İsveç, Danimarka, Japonya, Fransa gibi ülkelerin şirketlerinde çalışamaz mıyım? Üniversitede kariyer günlerine gelen firmalar tanınmış ve kaliteleri firmalar mı?(İTÜ'nün kariyet günlerine gelen firmalardan bahsediyorum)

Lisans eğitiminizi Yakın Doğu Üniversite'sinde yaptığınızı belirttiniz. İnternetten baktım fakat sanırım bu üniversite şuanda DUİM bölümünü devam ettirmiyor değil mi? DUİM bölümünün olduğu üniversiteler arasında İTÜ,DEÜ,KTÜ,RTE Üni,Zirve Üni,Piri Reis Üni,İstabul Üni,Girne Üni,Ordu Üni ve Yüzüncü Yıl Üni gözüküyor. Bunların aralarında Yakın Doğu Üniversite'si yok.

Denizcilik lisesinden mi mezunsunuz? Anadolu lisesinden veya denizcilik anadolu lisesinden mezun olmanın DUİM bölümünü seçecekler için çok fazla farklılığı olur mu?

Demek istediğinizi anladım. 200-300$ komisyon pekte büyük bir rakam gibi durmuyor. Peki yaklaşık 1-3 milyon $ birikmiş paranız olsaydı bu parayı ilgili olduğunuz sektör yani denizcilik sektörüne yatırarak mı yatırım yapardınız yoksa karada arsa almak, gayrimenkul gibi seçenekler daha mı karlı? Yani demek istediğim şey, evet belkide uzakyol kaptanı dahi olsanız ve karaya binayen çok yüksek miktarda para kazansanız bir gemi almak veya ortak olmak yine de zor bir durum. Fakat dediğim gibi 1-3 milyon $ para ile bir gemiye ortak olup o geminin aylık getirisi ve sizin maaşınızın birleşimi kadarıyla hisse almış olduğunuz gemiden daha fazla hisse almak ve bu durumun devamı halinde bir gemi satın almak mümkün müdür?

Sizde anlamışsınızdır ki bu gemi işleri için biraz fazla yorum yapıyorum. :) Sebebi de ben kaptan olduğum zaman kendime ait bir gemim olsun ve hem o geminin kaptanı hem de armatörü olayım.

Ayrıyeten aklıma takılan bir husus var. Dedinizya konteyner başına 200-300$ komisyon alırsınız diye, peki ortalama bir büyüklükteki konteyner gemisi kaç konteyner alma kapasitesine sahiptir?
Bilgin Denizci
Belirttiğin ülke şirketlerinde çalışabilirsin ancak o ülke bayrağı (bandıra) taşıyan gemilerde çalışamazsın. Türk ehliyetine yeterlilik eşdeğer sertifikası (endorsement) verilmiyor. Türk ehliyeti ile endorsement alabileceğin bayraklar ise kolay ülke bayrakları Panama, Malta, Marshall Adaları, Bahama vs (FoC - Flag of convience) gibidir. Bu bayraklar genelde yaptırımı olmayan posta kutusuna kurulu şirketlerin müşteri olarak görüldüğü bayraklardır, vergi işlemi ve diğer işlemleri kolaydır.

Türkiye'de A veya B okulundan mezun olman bu durumu değiştirmeyecektir, ancak İngiltere gibi bir ülkede yeniden eğitim alarak oranın kurallarına göre ehliyetine eşdeğerlik sahibi olabilirsin.

Yakın Doğu Üniversitesi Denizcilik ve Havacılık bölümlerini Girne Üniversitesi adı altında yeni bir dal üniversite açarak değiştirdi.

Ben normal Anadolu Lisesi mezunuyum, ingilizce olarak faydası oldu. Denizcilik Lisesi mezunu olmak teoride iyi ancak pratikte temel denizcilik bilgisi sahibi olmak dışında pek bir artı getirmiyor.

1-3m Usd birikmiş para olması hayal gibi :) Gemi Kaptanı olarak belki tüm ömür çalışılarak elde edilebilecek bir servet. Gemi işinde sürekli olarak sorunlarla başa çıkabilecek bir bütçen yok ise bunu sağlamak çok zor. Geminin herhangi bir arızası yada ciddi bir probleminde karşılayabilecek başka birikim de olması lazım.

Bu piyasa çok büyük olmasına rağmen malesef küçük oyunculara yer yoktur.... Çok ciddi kazançlar sağlamak için ciddi yatırımlar, çevre ve birçok faktör gereklidir.

Hevesini anlıyorum ancak sektörün içine girince hayallerdeki gibi kolay olmadığını görüyorsun.
Acemi Denizci
Peki AB ülkelerinin bayraklarını taşıyan gemilerde çalışamama karşılık, yabancı denizcilik firmalarında çalışabiliyorum. Çalıştığım geminin bayrağının yapacağım kontrata ne etkisi olur? Yani ben Türk Ehliyetine sahip birisi olarak yabancı firmalarda 1+1,2+1,2+2 gibi kontratlarda +10.000$ gibi maaşlarda çalışabilir miyim?

Gemi sahibi olmak derken tabiki ilk başta 50-60 milyon $ değere sahip gemilere ortak olmaktan bahsetmiyorum. 500-600 binlik koster gemiler ile ticaret yapmaya başlasam, bunun devamını getirebilir miyim? Küçük bir gemi ile büyük meblalar kazanılabileceği görüşündeyim. Niçin ilk başta bir koster gemisine ortak olup sonradan sahip olamayayım? Bir koster gemisinden günlük veya aylık maksimum ve minimum ne kadar kazanç sağlanılabilir?
Bilgin Denizci
Ben uzun yıllar İngiliz firmasında çalıştım, kontratlar düz 6 aydı sonradan 5 ay oldu. Türk firmalarının verdiği maaşla 300-400usd fazla alıyordum. Tabi sgk yok birde bunu hesaba katmak gerekir. Çünkü özel sigortalar kazadan sonra sadece ilk tedavileri karşılıyorlar, ömür boyu bakım tedavi gibi bir durumları yok.. Ayrıca orada Hintli, Filipinli ve Çinlilerle yada Doğu Avrupa(Romanya, Bulgaristan) , Rusya - Ukraynalılarla çalışıyorsun. O yüzden öyle şahane koşullar sağlamıyorlar.

500-600k koster gemilerinin running cost (işletme maliyetlerini) karşılamak bile zor olur, bu fiyat aralığında ancak 80-90 model 5000dwt dan küçük gemi bulunur. Çok iyi şartlarda 30-32usd/ton navlunlu bile iş bulabilirsen ki zor (bu yaş ve kondisyonda gemiye o tip yükleri vermezler port state problemi- yaştan dolayı birçok ülkede denetleme problemi) kazanacağın minimum olacaktır.

Bu kadar senedir piyasa içinde bildiğim kaptan olarak sonradan armatör olan kişi sayısı bir elin parmaklarını geçmez. Sektör artık büyük oyuncuların ve konteyner piyasası elinde. Gerçek para ancak 5000dwt ve üstü birkaç çok amaçlı (hem genel hemde konteyner) donanımlı gemiyle kazanılır. Yada özel tip gemilerde - tanker, kimyasal tanker- vs..

Ama defalarca belirttiğim gibi piyasaya sıfırdan armatör girmek zor değil , hayal ve rüya... Armatör olan tanıdıklarım bile eldeki gemilerini elden çıkartıp filo küçültüyorlar.
Acemi Denizci
Vermiş olduğunuz değerli bilgiler için teşekkür ederim. Arada sırada sizi tekrar rahatsız edebilirim bu tarz sorularımla, tecrübeli birisini bulmak o kadar da kolay değil :) Kendinize iyi bakın. :)
Merhabalar ben normal Anadolu lisesi öğrencisiyim 10. Sınıfa geçtim ve size bir sorum olacak:
Benim bu sene bir bölüm seçmem gerekiyor gemi kaptanlığı için hangi bölümü seçmem lazım?
Hoş geldiniz, denizcisorucevap.com Sitemizde Denizcilik ve Denizcilik Eğitimi konularında sorularınıza yanıt bulacaksınız.

3.0k soru

3.2k cevap

2.2k yorum

5.2k üye

11 Online
0 Uye ve 11 Ziyaretci
Bugunku Ziyaretler : 5046
Dunku Ziyaretler : 15083
Tum Ziyaretciler : 18297843
...