Yani ben sırf Türk olduğum için ve eğitimimi Türkiye'deki bir üniversitenin DUİM bölümünde gördüğüm için yurtdışındaki büyük denizcilik şirketlerinde çalışamıyorum. Doğru mu anladım? İTÜ'nün verdiği ehliyetinin diğer ülkelerde de kabul gördüğünü sanıyordum. İTÜ'nün 200 yıllık bir geçmişinin olması ve dünyada denizcilik fakültesi denince akla gelen ilk isimlerden birisi olmasının, oradan mezun olan kişilere bir artısı olmuyor mu demek istiyorsunuz? Ben İTÜ DUİM'den mezun olduktan sonra İngiltere, Norveç, İsveç, Danimarka, Japonya, Fransa gibi ülkelerin şirketlerinde çalışamaz mıyım? Üniversitede kariyer günlerine gelen firmalar tanınmış ve kaliteleri firmalar mı?(İTÜ'nün kariyet günlerine gelen firmalardan bahsediyorum)
Lisans eğitiminizi Yakın Doğu Üniversite'sinde yaptığınızı belirttiniz. İnternetten baktım fakat sanırım bu üniversite şuanda DUİM bölümünü devam ettirmiyor değil mi? DUİM bölümünün olduğu üniversiteler arasında İTÜ,DEÜ,KTÜ,RTE Üni,Zirve Üni,Piri Reis Üni,İstabul Üni,Girne Üni,Ordu Üni ve Yüzüncü Yıl Üni gözüküyor. Bunların aralarında Yakın Doğu Üniversite'si yok.
Denizcilik lisesinden mi mezunsunuz? Anadolu lisesinden veya denizcilik anadolu lisesinden mezun olmanın DUİM bölümünü seçecekler için çok fazla farklılığı olur mu?
Demek istediğinizi anladım. 200-300$ komisyon pekte büyük bir rakam gibi durmuyor. Peki yaklaşık 1-3 milyon $ birikmiş paranız olsaydı bu parayı ilgili olduğunuz sektör yani denizcilik sektörüne yatırarak mı yatırım yapardınız yoksa karada arsa almak, gayrimenkul gibi seçenekler daha mı karlı? Yani demek istediğim şey, evet belkide uzakyol kaptanı dahi olsanız ve karaya binayen çok yüksek miktarda para kazansanız bir gemi almak veya ortak olmak yine de zor bir durum. Fakat dediğim gibi 1-3 milyon $ para ile bir gemiye ortak olup o geminin aylık getirisi ve sizin maaşınızın birleşimi kadarıyla hisse almış olduğunuz gemiden daha fazla hisse almak ve bu durumun devamı halinde bir gemi satın almak mümkün müdür?
Sizde anlamışsınızdır ki bu gemi işleri için biraz fazla yorum yapıyorum. :) Sebebi de ben kaptan olduğum zaman kendime ait bir gemim olsun ve hem o geminin kaptanı hem de armatörü olayım.
Ayrıyeten aklıma takılan bir husus var. Dedinizya konteyner başına 200-300$ komisyon alırsınız diye, peki ortalama bir büyüklükteki konteyner gemisi kaç konteyner alma kapasitesine sahiptir?